Rejestracja na Kurs Sensoryczny I i II stopnia zamknięta
Profesjonalne szkolenie sensoryczne I stopnia (24 marca – piątek)
Plan szkolenia:
1) Czym jest piwo i z czego powstaje – historia piwa oraz surowce piwowarskie. (30 min.)
2) Jak degustować piwo? Co trzeba znać, a czego unikać przy profesjonalnej ocenie piwa? (20 min.)
3) Pokal czy tulip – rodzaje szkła, jak dobierać je do różnych gatunków piwa? (20 min.)
4) Omówienie podstawowych wad w piwie na podstawie 20 próbek FlavorActiV – źródła powstawania oraz deskryptory. (200 min.)
5) Pytania kursantów.
Koszt kursu: 90 zł
Profesjonalne szkolenie sensoryczne II stopnia (25 marca – sobota)
Plan szkolenia:
1) Szczegółowa charakterystyka poszczególnych surowców piwowarskich oraz ich wpływ na profil piwa.
(45 minut)
2) Typologia stylów piwa – omówienie podziału oraz szczegółowe przedstawienie kilku głównych gatunków piwa.
(90 min.)
3) Prezentacja arkusza oceny piwa według PSPD. Omówienie zasad oceny piwa. (15 min.)
4) Degustacja kilku piw komercyjnych ze szczegółowym omówieniem wad oraz profilu smakowego piwa.
(150 min.)
5) Pytania uczestników, krótka anonimowa ankieta.
Koszt kursu: 90 zł