BROWAR WITNICA S.A.
W myśl hasła „w zgodzie z naturą” Browar Witnica korzysta z dobrodziejstw wyjątkowego położenia geograficznego, warząc swoje piwa na bazie ekologicznych zasobów środowiskowych „Czystej i zielonej Witnicy”. Produkcja piwa w witnickim browarze to przede wszystkim przestrzeganie zasad tradycyjnej technologii (m.in. fermentacja w otwartych kadziach, wydłużony czas leżakowania) oraz korzystanie ze sprawdzonych receptur i wyłącznie naturalnych składników. Aby sprostać wymaganiom konsumentów i wciąż zapewniać im nowe doznania, oprócz piw tradycyjnych, stale poszerzamy nasz asortyment o piwa specjalne i smakowe, które zdobywają rzesze nowych fanów. W naszej ofercie każdy znajdzie coś dla siebie, a opinie zadowolonych klientów są dla nas inspiracją i potwierdzeniem idei, że warto stawiać na jakość, a nie na ilość. Zarząd Browaru Witnica wychodzi również naprzeciw tym wszystkim, którzy chcą dowiedzieć się czegoś więcej o historii browarnictwa na Ziemi Lubuskiej. W tym celu otworzyliśmy Lubuskie Muzeum Browarnictwa, które jest dostępne zarówno dla osób indywidualnych, jak i grup zorganizowanych. Niezwykłego klimatu i charakteru temu miejscu dodaje usytuowanie w budynku po Starej Słodowni. Zgromadzono tu wiele ciekawych eksponatów i historycznych pamiątek. Turyści mogą zwiedzać również współczesną część browaru i na własne oczy przekonać się, jak my robimy piwo. Wycieczka kończy się zawsze degustacją witnickich piw. Wszystkich miłośników dobrego, tradycyjnego polskiego piwa zapraszamy do odwiedzin Browaru Witnica!
LUBUSKIE JASNE – piwo jasne, naturalne, niepasteryzowane. Nasze podstawowe piwo. Wyjątkowy produkt, warzony metodami tradycyjnymi, dzięki czemu posiada nienaruszony zasób witamin i mikroelementów, wywodzący się ze słodu i chmielu.
LUBUSZ – piwo jasne, lekkie, z niewielką zawartością alkoholu, ale z bogatym bukietem smaków. Podwójnie filtrowane.
LUBUSKI CHMIEL – Piwo jasne pasteryzowane, niefiltrowane, czterokrotnie chmielone odmianami chmieli najwyższej jakości, pochodzących z lubuskich plantacji. Smak piwa charakteryzuje się wyrazistą goryczką, która powoli zanika po wypiciu. Produkt może zawierać naturalny osad.
LUBUSKIE IPA – piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane. Gatunek robiący coraz większą furorę w naszym kraju. Do warzenia piwa zastosowano słody: jęczmienny, pszeniczny, monachijski, karmelowy i pale ale. O wyjątkowości tego trunku decydują odpowiednie dawki amerykańskich chmieli: centennial, citra, amarillo, chinook, cascade, zeus, które sprawiają, że odczuwamy nuty cytrusowe, korzenne, kwiatowe, a goryczka jest bardzo wyraźna. Dzięki takiej kompozycji, zachwyca swoim smakiem i zapachem. Może zawierać osad z naturalnych składników.
BLACK IPA – to czarne, mocno chmielone piwo górnej fermentacji (aż 80 IBU!, chmiele: Cascade, Citra, Chinook, Zeus), wywodzące się z rejonu Kaskadii (północno-zachodnie Stany Zjednoczone / południowozachodnia Kanada). Stąd też inne używane nazwy tego stylu: Cascadian Dark Ale lub American Black Ale. Do jego uwarzenia użyliśmy aż 6 gatunków słodu (jasny, carafa, karmelowe jasny i ciemny, pale ale, pszeniczny) oraz drożdży górnej fermentacji (US-05).
WITNICKI PORTER – porter bałtycki. Tajemnica i duma piwowarów Browaru Witnica. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza długiemu leżakowaniu i wysokiemu poziomowi ekstraktów. Warzony wyłącznie ze słodów karmelowych, słodu jasnego, chmielu i wody. Produkt regionalny, wielokrotnie nagradzany.
BLACK BOSS – porter bałtycki, eksportowa odmiana Witnickiego Portera. Wysyłany m.in. do USA, Austrii, Niemiec, czy Szwecji.
CELTYCKIE – piwo ciemne, pasteryzowane, z lekko wyczuwalnym smakiem słodyczy. Warzone na bazie trzech słodów karmelowych z dodatkiem chmielu goryczkowego i aromatycznego. Efekt: nuty karmelowe, czekoladowe, kawowe, przeplatane goryczkową świeżością chmielu.
LUBUSKIE PSZENICZNE – piwo górnej fermentacji. Pasteryzowane niefiltrowane. Odpowiednie nachmielenie w połączeniu ze słodem pszenicznym, wyróżnia to piwo spośród tradycyjnych piw jasnych. PIWA SMAKOWE – to wyjątkowe połączenia piw ciemnych lub jasnych z sokami owocowymi z nutami karmelu, czy miodu – tutaj każdy znajdzie coś dla siebie. W ofercie mamy Lubuskie: Miodowe Jasne, Miodowe Ciemne, Czekoladowe, Zielone, Wiśniowe, Malinowe, Jagodowe, Śliwkowe.
PIWA WITNICKIE SĄ WPISANE NA LISTĘ PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH, PROWADZONĄ PRZEZ MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI.