PILS NIEMIECKI

Aromat

Dominuje aromat słodowy o zbożowym, lekko chlebowym zabarwieniu. Niski do intensywnego aromat chmielowy, najczęściej ziołowy, kwiatowy. Diacetyl jest wadą, w przeciwieństwie do czeskich pilznerów. Brak estrów oraz fenoli. Dopuszczalny bardzo delikatnie siarkowy aromat (wynikający głównie z wody). DMS jest wadą.

Wygląd

Barwa od słomkowej do złocistej. Piwo powinno być idealnie klarowne. Piana co najmniej średnio obfita, biała, długo utrzymującą się.

Smak

Smaki chmielowe – głównie ziołowe i kwiatowe – od niskich do intensywnych. Dominują w smaku tego piwa. Na dalszym planie delikatne, zbożowe posmaki, pochodzące od słodów. Brak estrów oraz fenoli. Diacetyl, w przeciwieństwie do czeskich pilznerów, jest wadą. Dopuszczalne delikatnie siarkowe (głównie od wody) posmaki. Finisz wytrawny, może być delikatnie cierpki.

Tekstura

Lekka treściwość. Niskie w kierunku wysokiego, wysycenie, acz nie powinno być mocno szczypiące. Odczucie rozgrzewania jest niepożądane.